houding en zit te paard.nl
Home Introducie Oefentherapie Cesar Houding en zit Contact Foto's Artikels

De zit is de basis

Wat moet ik doen met mijn flapperende onderbenen, opgetrokken knieŰn, kromme rug en verkrampte handen?

Waarom is een goede zit belangrijk?

Houding goed

Hoe bewust ben je van jouw eigen lichaam en hoe je zit op je paard? De zit is de basis van iedere vorm van inwerking van de ruiter op het paard.
Voordat we kunnen verwachten goed paard te kunnen rijden heb je een enorme controle over je eigen lichaam nodig. Pas met een onafhankelijke zit kun je het paard optimaal be´nvloeden en zelf lekker zitten. Wanneer je als ruiter in balans zit, voel je de beweging van het paard door je eigen lichaam doorvloeien. Hierdoor voorkom je zelf lichamelijke klachten.

Wat is een goede zit?

De zit moet functioneel en in balans zijn en heeft daardoor een positieve invloed op de beweging en houding van het paard. Als je op het paard zit neem je een houding aan die tussen zitten en staan is. Er wordt gewicht gedragen door het zadel en door de steun in de beugels. Het lichaamszwaartepunt ligt in het midden van het bekken. Om in balans te zitten moet het lichaamszwaartepunt tussen het hoofd en de voeten blijven. Zo ontstaat er een denkbeeldige lijn die door oor, schouder, heup en enkel getrokken kan worden.Houding goed recht

Wat heb je nodig om een goede zit te bereiken?

Bewustwording van het eigen lichaam, lichaamsgevoel, stabiliteit, mobiliteit, co÷rdinatie, spierkracht en evenwicht. Of terwijl een goede samenwerking van jouw lichaam om uiteindelijk makkelijk in balans te kunnen blijven zitten.

Hoe leer je dit?

Iedere ruiter is uniek en daarom is het ook maatwerk. Binnen de individuele anatomische verschillen, de eigen gemaakte houdingen, de natuurlijke voorkeuren en leerstijlen is er eigenlijk geen standaard protocol. Eerst moet er geconstateerd worden waarom je zit je zoals je zit. Daarna kun je gelijk beginnen aan verbetering. Middels het motorisch leerproces kun je het eigen gaan maken. Het goede nieuws is, dat je direct de verbetering voelt zowel in je eigen lichaam als in je paard!