DE ZIT IS DE BASIS
VAN HET RIJDEN

DE ZIT IS DE BASIS
VAN HET RIJDEN

Ruiters met fysieke klachten

Kom je met klachten van je paard? Helaas ben je niet de enige. Veel ruiters hebben regelmatig klachten hebben tijdens of na het rijden.
Heb je als ruiter te maken hebt met lichamelijke klachten, vraag je dan af wanneer de klachten optreden en waardoor het toeneemt. Zijn de klachten er ook wanneer je niet paardrijdt of nemen de klachten juist duidelijk toe door het paardrijden? 

Zithouding hol
Zithouding bol
Zithouding scheef
Houding opgetrokken schouders

Ligt het aan het zadel, het paard of aan de houding?

Heb je tijdens de dagelijkse activiteiten geen klachten maar alleen tijdens of na het rijden, dan zit de oorzaak duidelijk in de manier van bewegen tijdens het rijden. Uitgezocht moet worden waar het aan ligt. Ligt het aan het zadel, aan het paard of aan het functioneren van de houding en zit.

Zadel:
Het is belangrijk om een goed passend zadel voor het paard te hebben maar het is net zo belangrijk om een goed passend zadel voor jezelf te hebben. Een zadel moet je helpen om makkelijk in balans te kunnen zitten. Wanneer het zadel je uit balans brengt en je teveel moet compenseren, kan dat klachten veroorzaken.

Paard:
Een soepel paard met een verende rug, laat je makkelijker zitten dan een paard met een strakke rug. Voelt het paard de ene periode duidelijk beter dan de andere, dan kunnen er pijnklachten zijn. Wanneer je twijfelt laat een deskundige hier naar kijken.
Vaak is het een kip en ei verhaal. Heeft het paard klachten en krijgt daardoor de ruiter ook klachten of krijgt het paard klachten doordat de ruiter niet fijn kan zitten.

Houding en zit:
Een ruiter met een soepel bewegend lichaam dat in balans en met de juiste stabiliteit zit, ondervindt geen problemen. Belangrijk is om te onderzoeken wat de oorzaak van de klachten is. Zit je te strak, te slap, te stijf of te scheef?
Zit je te strak, met te veel spieraanspanning dan kunnen de bewegingen van het paard niet door jouw lichaam vloeien. Zit je te slap en te wiebelig, dan wordt er te weinig stabiliteit en balans geboden door de spieren die dit moeten verzorgen. Hierdoor raken andere spieren, die er niet voor gemaakt zijn, overbelast. Ben je te stijf dan staan de gewrichten te weinig beweging toe om mee te veren met de beweging van het paard.
Zit je scheef dan moet één kant van het lichaam harder werken ter compensatie van de andere kant, waardoor structuren overbelast kunnen raken. Vaak zitten de klachten dan aan één kant.
Ook zou het kunnen zijn dat er al iets onderliggend aan de hand is maar het in het dagelijks leven nog niet tot uiting is gekomen. Door de extra belasting tijdens het paardrijden komen de klachten dan naar voren.

-Individuele behandeling bij mij in de praktijk (locaties: Oud-, Zuid-Beijerland, Numansdorp)
De behandeling wordt vergoed door je zorgverzekering bij aanvullend pakket.
-Individuele les op je paard. Les duurt een uur en kost €60,-
-Flexchair als aanvullende training.

Neem contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

© Copyright - Barbara van den Broek