Skala 2 – Losgelatenheid
Losgelatenheid bij paard én ruiter
Het Skala van de africhting is een stappenplan dat handvatten biedt tijdens de opleiding en training van het paard. Het is opgebouwd uit zes begrippen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In deze artikelserie beschrijft houdingen zitspecialist Barbara van den Broek hoe je dit Skala toepast op het ruiterlichaam.
Ruiters die het Skala niet kennen, gebruiken vaak toch onbewust alle onderdelen. Het Skala is toepasbaar op ieder paard, alle opleidingsniveaus en tijdens de hele africhtingsperiode. Het Skala is belangrijk voor de ontwikkeling van je paard, maar eigenlijk is het net zo onmisbaar voor de ontwikkeling van de ruiter. Denk er maar eens over na. Wanneer jij bezig bent de kwaliteiten van je paard te verbeteren door hem te trainen, werk je – als het goed is – tegelijkertijd aan jouw vaardigheden als ruiter.
Logisch gevolg
Het tweede onderdeel van het Skala is losgelatenheid. Losgelatenheid is losheid, souplesse en ontspannen bewegen. Het bereiken van soepelheid, losheid, de afwezigheid van overmatige inspanning of aanspanning is niet mogelijk zonder het juiste ritme. Takt en losgelatenheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar wederzijds. Wanneer de takt zuiver is, komt het paard in balans. Een paard dat in balans loopt kan over de rug bewegend tot ontspanning komen. Dan ontstaat losgelatenheid.